MY Weltanschauung VALUATION!!

Tuesday, August 18, 2015

Kenyataan Media Sosial oleh Amirul HM, 18 Ogos 2015

KENYATAAN MEDIA SOSIAL.
Selasa, 18 Ogos 2015. Damansara Utama-SELANGOR D.E.
---------------------------------------------------------------------------


Saya Amirul Haji Mohamad,
yang dilahirkan di @Selangor,
membesar di @Melaka
dan pernah bekerja di seluruh @Malaysia (termasuk W.P.Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), mengambil pendirian:-

(1) Bahawa adalah tidak wajar mana-mana Ahli Politik atau Parti-parti Politik menerima waima 1 SEN pun dari LUAR NEGARA Sumbangan berbentuk Politik dari orang perseorangan, syarikat-syarikat, NGO, Negara-Negara Asing mahupun Pemimpin Negara Asing.

(2) Pendirian saya adalah berteraskan isu KEDAULATAN NEGARA MALAYSIA (dengan izin "National Sovereignity") yang saya amat kasihi.

(3) MALAYSIA (yang dahulunya dikenali sebagai MALAYA dan sebelumnya PERSEKUTUAN TANAH MELAYU) sudahpun melalui beberapa perubahan nama jika dibandingkan dengan Wasiat Asal Raja-Raja sebelum Kemerdekaan 1957 atau lebih dikenali sebagai "7 Wasiat Raja-Raja Melayu".
Cukup-cukuplah sekadar perubahan kali terakhir.

(4) Sejarah telah banyak mengajar kita bahawa runtuhnya sesuatu Kerajaan atau Empayar adalah bukan hanya kerana Ancaman Luar Negara tetapi juga Ancaman Dalam Negeri.
Semasa di Tingkatan 4 di MTD Sg.Besi, saya pernah berdebat di peringkat akhir Pertandingan Bahas BM akan tajuk:-
"Ancaman Luar Negara lebih Mengugat Kedaulatan Negara dari Ancaman Dalam Negara ".

Perbendaharaan peribahasa Melayu menghujani perdebatan tersebut dengan peribahasa seperti - "Musuh dalam Selimut", "Api dalam Sekam", "Gunting dalam Liputan", "Duri dalam Daging" serta perumpamaan "Harapkan Pegar, Pegar Makan Padi".

(5) Pada masa yang sama, saya ingin mengingatkan diri saya dan menggesa rakyat Malaysia agar belajar dari slogan atau peribahasa bersifat "luar negara".

Walaupun belajar di UK, saya amat bersetuju dengan slogan seperti "Buy British Last" atau "Look East policy" dan lebih-lebih lagi "Beware of Greeks bearing Gifts".
Saya amat teruja kerana dengan pertolongan media barat dalam filem "Troy" saya dapat menerangkan maksud "Beware of Greeks bearing Gifts" kepada anak saya yang berumur 7 tahun pada masa itu. Syukur Alhamdullilah, anak saya yang pernah bersemuka dengan PM dan TPM masa itu amat memahami ungkapan barat
- "Beware of Greeks bearing Gifts"....dan saya merasakan tanggungjawab saya sebagai Ayah untuk mendidik, terlaksana untuk seketika.

(6) Pada hemah saya yang kurang ilmu, harta atau kemahsyuran ini*** - SESIAPA pun tanpa mengira sama ada mereka adalah ahli parti UMNO, DAP, PKR, PAS atau MIC,MCA serta parti-parti komponen BN yang lain di samping part-parti politik picisan yang lain, ADALAH MERUPAKAN PENGKHIANAT NEGARA jika mereka menerima sumbangan dana politik luar negara.

*** Bak kata Damak kepada PM# dalam filem Tragedi Seri Mersing -
"...Apa ada pada PAYA, dalam tidak tohor pun bukan;
Apa ada pada SAYA, berharta tidak mahsyur pun bukan.
Saya pergi dulu PM#"


# PM = Pak Malau.

(7) Justeru itu sebagai PERINGATAN kepada Saya, Kaum Keluarga, Sanak Saudara, Rakan Taulan, Guru-Guru & Ustaz-Ustaz serta seluruh Rakyat Malaysia, sama-samalah kita berdoa agar Saya/Kami TIDAK menjadi Si TANGGANG atau Si KITUL versi alaf baru.
Amin.


Amirul HM,
18 Ogos 2015 di D.Utama, SELANGOR D.E.
 

No comments: